می 9, 2021

بررسی فیتوشیمیایی و ارزیابی خواص ضد میکروبی عصاره¬های متانولی چند نوع گونه گیاهی علیه باکتری¬های گرم مثبت و منفی

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

دانشگاه دامغان
دانشکده زیست شناسی
پایان‌نامه کارشناسی ارشد
زیست شناسی (فیزیولوژی گیاهی)
بررسی فیتوشیمیایی و ارزیابی خواص ضد میکروبی عصاره­های متانولی چند نوع گونه گیاهی علیه باکتری­ های گرم مثبت و منفی
توسط:
معصومه واقف
استاد راهنما:
دکتر مهدی خورشیدی
دی ماه ۱۳۹۳

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
دانشگاه دامغان
دانشکده زیست شناسی
پایان‌نامه کارشناسی ارشد
زیست شناسی (فیزیولوژی گیاهی)
بررسی فیتوشیمیایی و ارزیابی خواص ضد میکروبی عصاره­های متانولی چند نوع گونه گیاهی علیه باکتری­ های گرم مثبت و منفی
توسط:
معصومه واقف
استاد راهنما:
دکتر مهدی خورشیدی

تقدیم به پدر و مادرم که در سایه پرمهر و عطوفتشان چگونه زیستن و چگونه بودن را آموخته­ام.
تقدیم به همسر خوب و صمیمی­ام، همراه صبوری که سنگینی بار مشکلات را در کنار هم بر دوش کشیدیم و باهم بودن را تجربه کردیم و باهم زیستن را آموختیم.
سپاسگذاری
پروردگارا تو را سپاس که نعمت آموختن به من ارزانی داشتی و چه بی­دریغ یاریم کردی هرگاه و هر دم که تو را خواندم.
در مسیری که برگزیدم، همسفرانی راهبرم بودند که حضورشان همچون ستارگانی پر نور، فروزنده راهم بود. از این­رو بر خود واجب میدانم مراتب بی ­پایان سپاس و تقدیرم را نثارشان کنم. از استاد راهنمای ارجمندم، جناب آقای دکتر مهدی خورشیدی که هدایت­ها و رهنمودهای ارزنده­شان چراغی فرا رویم شد که تا پایان راه روشنگر لحظه­هایم خواهم بود که اگر نبودند از این هدایت­ها و رهنمودها بی­شک طی این راه، بس مشکل و چه­بسا ناممکن می­گردید. صبر، سعه‌صدر و نیک اندیشی ایشان درس­هایی است که هرگز از یاد نخواهم برد و شاگردی در مکتبشان افتخاری بود که به آن می­بالم.
از هیأت داوران جناب آقای دکتر پوزش و خانم دکتر رضایی به خاطرتقبل زحمت بازخوانی این پایان نامه متشکرم. از نماینده تحصیلات تکمیلی جناب آقای دکتر فرید نوری که مدیریت جلسه دفاع را بر عهده داشتند سپاسگزارم.
از خانواده و دوستان عزیزم، که در طول انجام این تحقیق حامی و پشتیبان من بودند کمال تشکر را دارم.
چکیده
بررسی فیتوشیمیایی و ارزیابی خواص ضد میکروبی عصاره­های متانولی چند نوع گونه گیاهی علیه باکتری­ های گرم مثبت و منفی
به وسیله­:
معصومه واقف
با افزایش آگاهی مردم از عوارض خطرناک آنتی بیوتیک های سنتزی، میزان تقاضا برای جایگزین های طبیعی و نوین این داروها افزایش پیدا کرده است. فناوری ترکیبی عصاره­های گیاهی، وارد عرصه شده و با عصاره­های مختلف گیاهی به مبارزه با مقاومت­های میکروبی می ­پردازد. هدف اصلی در این مطالعه بررسی اثرات ضد میکروبی و بررسی فیتوشیمیایی کیفی و کمی چند گونه گیاهی بومی ایران علیه باکتری­ های بیماری­زا و معرفی آن­ها به عنوان جایگزین مناسب برای داروهای انتخابی علیه این باکتری­ ها می­باشد.
در این مطالعه از گیاهان بادام کوهی (Amygdalus scoparia)، بومادران (Achillea millefolium)، کلپوره (Teucrium polium)، گلپر (Heracleum persicum) و مریم گلی (Salvia officinalis) استفاده شد. ابتدا گیاهان مورد نظر جمع­آوری و تعیین نام علمی گردیدند و پس از تهیه عصاره متانولی با رقت­های ۵۰۰، ۲۵۰، ۱۲۵، ۵/۶۲، ۲۵/۳۱، ۶۲/۱۵ و ۹/۳ میلی­گرم بر میلی­لیتر، تاثیر آن­ها در مهار رشد میکروارگانیسم­های استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اشرشیا کلی و سالمونلا انتریتیدیس مورد بررسی قرار گرفت. سپس، عصاره­های بادام کوهی و بومادران با هم ترکیب شد و علیه باکتری­ های منتخب استفاده گردید. تمام آزمایش­های ضد میکروبی با بهره گرفتن از روش انتشار در آگار و تعیین MIC و MBC بر روی باکتری­ های گرم مثبت و منفی مورد مطالعه انجام پذیرفت. در مرحله آخر، اثرات آزمایش­های فیتوشیمیایی نیز بر روی عصاره­های تهیه شده به منظور بررسی وجود آلکالوئید، تانن، ساپونین و آنتوسیانین و اندازه ­گیری میزان فنل و اثر آنتی­اکسیدانی به روش DPPH و خاصیت احیاکنندگی انجام گرفت.
یافته­ ها نشان دادند که عصاره بادام کوهی در مقایسه با سایر عصاره­ها خاصیت ضد میکروبی بیشتری دارد. تاثیر ترکیب عصاره بادام کوهی و بومادران بسیار بیشتر از تاثیر هر کدام از آن­ها بود به طوری که این ترکیب بیشترین تاثیر را بر روی باکتری باسیوس سرئوس داشت. نتایج فیتوشیمیایی نشان داد که محتوی ترکیبات فنلی موجود در هر یک از عصاره­ها، نقش مهمی در تعیین قدرت آنتی­اکسیدانی و فعالیت ضد میکروبی عصاره­ها دارند. از اثرات هم­افزایی عصاره­های ترکیبی که به وجود ترکیبات فنلی آن­ها مربوط می­ شود می­توان برای مبارزه با عفونت­های بیمارستانی استفاده شود.
واژگان کلیدی: فعالیت ضد میکروبی، باکتری­ های بیماری­زا، فعالیت آنتی­اکسیدانی، عصاره ترکیبی.
فهرست مطالب
عنوان………………………………………………………………………………………………………………………………صفحه
فصل اول: مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………………………………………۱
۱-۱ گیاهان دارویی……………………………………………………………………………………………………………………………………………….۲
۱-۱-۱ صفات گیاهان دارویی……………………………………………………………………………………………………………………………….۲
۱-۱-۲ تاریخچه گیاهان دارویی در جهان……………………………………………………………………………………………………………۲
۱-۱-۳ تاریخچه گیاهان دارویی در ایران…………………………………………………………………………………………………………….۳
۱-۱-۴ علل توجه و اهمیت گیاهان دارویی…………………………………………………………………………………………………………۳
۱-۲ طبقه ­بندی گیاهان مورد بررسی…………………………………………………………………………………………………………………..۴
۱-۲-۱ بادام کوهی……………………………………………………………………………………………………………………………………………….۴
۱-۲-۲ بومادران……………………………………………………………………………………………………………………………………………………۴
۱-۲-۳ کلپوره……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….۴
۱-۲-۴ گلپر…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..۵
۱-۲-۵ مریم گلی………………………………………………………………………………………………………………………………………………….۵
۱-۳ معرفی و خصوصیات گونه­ های مورد بررسی………………………………………………………………………………………………..۵
۱-۳-۱ گیاه بادام کوهی……………………………………………………………………………………………………………………………………….۵
۱-۳-۱-۱ سیستماتیک بادام کوهی…………………………………………………………………………………………………………………….۵
۱-۳-۱-۲ پراکنش جغرافیایی بادام کوهی………………………………………………………………………………………………………….۶
۱-۳-۱-۳ خواص ضد میکروبی بادام کوهی……………………………………………………………………………………………………….۶
۱-۳-۱-۴ خواص درمانی بادام کوهی…………………………………………………………………………………………………………………..۶
۱-۳-۲ گیاه بومادران…………………………………………………………………………………………………………………………………………….۶
۱-۳-۲-۱ سیستماتیک بومادران………………………………………………………………………………………………………………………….۷
۱-۳-۲-۲ پراکنش جغرافیایی بومادران……………………………………………………………………………………………………………….۷
۱-۳-۲-۳ خواص ضد میکروبی بومادران……………………………………………………………………………………………………………..۷
۱-۳-۲-۴ خواص درمانی بومادران……………………………………………………………………………………………………………………….۷
۱-۳-۳ گیاه گلپر……………………………………………………………………………………………………………………………………………………۸

 

جهت دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت abisho.ir مراجعه نمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *